HUND/KATTSIM- hos oss simmar både friska och skadade  djur.
Simning är en fantastisk träningsform!

Våran pool är ca 3 x 5 meter med jet swim och tempererat vatten (ca. 26 grader). Den är gjord i galvaniserad stål och ca 1.30 m djup. Vattnet renas med hjälp av kraftigt sandfilter och är milt klorerat. Hunden/katten kliver i poolen med hjälp av en ramp eller så hjälps vi åt att lyfta den över poolkanten.

Utbildad hundfysioterapeut finns att tillgå som lägger upp individuellt träningsprogram för varje djur. Första gångerna vill vi alltid att någon ur personalen är med. Detta för att du och ditt djur ska få hjälp att komma in i rutinerna, lägga upp lämpligt träningsschema samt extra säkerhet om hunden är ovan. Målet är dock att alla ska klara av att simma sitt djur själv så småningom.

Dom flesta hundar simmar fritt utan linor i åttor, cirklar och serpentiner. Val av flytväst eller om hunden behöver flytväst överhuvudtaget beror på hundens fysik och simteknik. Vid rehab används alltid flytväst. När hunden kommit en bra bit i sin träning kan man använda sig av jet swim (=strömmande vatten). Katter simmar vanligen med kattsele och linor.

SIMNING SOM FRISKVÅRD
Simning kan med fördel användas som friskvård då en frisk hund/katt kan förbättra sin kondition, bibehålla eller öka sin ledrörlighet samt öka sin muskelstyrka för att motverka skador och ålderstecken så långt det är möjligt. Eftersom det är en skonsam motionsform lämpar det sig även att simträna den överviktiga hunden/katten.

SIMNING SOM REHABILITERING
Genom simning får djuret möjlighet att träna muskulaturen utan större belastning på lederna. Därför är simning även mycket bra vid olika slags led och ryggproblem då hunden genom simningen bygger upp muskulaturen kring lederna och därigenom stärker dessa. En hundkatt med defekta
leder behöver extra stark muskulatur för att musklerna så långt det går ska
kunna stödja leden och kompensera problemet.

Har du en hund med dålig ledstatus så bör du sätta igång med simträning redan INNAN hunden visar smärta och stelhet för att undvika artrosbildning längre fram.